• 6930418488
  • Δευτέρα - Σάββατο: 9:00 - 21:00

U/I και U/X στην κατασκευή ιστοσελίδων

Αν νομίζεται ότι θα μιλήσουμε για λειτουργικά συστήματα έχετε κάνει λάθος!float:right

Η συντομογραφία U/X προέρχεται από τις λέξεις User eXperience, δηλαδή εμπειρία του χρήστη, ενώ η συντομογραφία  U/I προέρχεται από τις λέξεις User Interface, δηλαδή διεπαφή του χρήστη.

Θα αναφερθώ σε αυτά τα δύο βασικά θέματα, αφού εκτός από το σχεδιαστικό κομμάτι μιας ιστοσελίδας παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο authority που θα αποκτήσει το site άρα και στην καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές παρανοήσεις , όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ UI και UX σχεδιασμού
Ο σχεδιασμός διεπαφής χρήστη (UI) είναι  η διαμόρφωση της δομής του site ώστε να  δίνει την δυνατότητα να υπάρχει αλληλεπίδραση  με το χρήστη (επισκέπτη)

Ο σχεδιασμός  εμπειρίας του χρήστη (UX) είναι η διαμόρφωση της δομής του site ώστε ο επισκέπτης να βρίσκει ότι πληροφορία αναζητούσε όταν ξεκίνησε την περιήγηση του στο web.

Σας μπέρδεψα;

Με δύο λόγια η κατασκευή ιστοσελίδας γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο επισκέπτης μας να βρίσκει ακριβώς την πληροφορία που αναζητούσε και να την βρίσκει με 2 κλικ.

Ok, κατανοητό. Πως το πετυχαίνουμε;

  • Καταρχάς, δημιουργήστε υποσελίδες στο site σας με μοναδικό τίτλο για το κάθε προϊόν ή υπηρεσία σας.
  • Φροντίστε το κείμενό σας να μην έχει ορθογραφικά λάθη και  χρησιμοποιείστε υπογραμμίσεις και έντονους ή πλάγιους χαρακτήρες όπου αυτοί χρειάζονται.
  • Ζητείστε από έναν γνωστό σας, που να είναι άσχετος με το αντικείμενο που περιγράφετε, να περιηγηθεί στο site σας και να διαβάσει τα κείμενά σας. Αν αυτός μείνει ενημερωμένος από το κείμενο, να είσαστε σίγουροι ότι το ίδιο ενημερωμένοι θα είναι και οι τυχαίοι επισκέπτες σας.
  • Χρησιμοποιήστε συνδέσμους προς άλλες υποσελίδες του site σας με κείμενο αγκύρωσης αυτό που νομίζετε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση.
  • Χρησιμοποιείστε αντιπροσωπευτικά εικονίδια που δείχνουν ξεκάθαρα μία υπηρεσία ή ένα προϊόν και χρησιμοποιήστε τα ως  συνδέσμους που θα οδηγούν σε υποσελίδα με το εικονιζόμενο αγαθό.
  • Τέλος, αν δεν το έχετε κάνει  ήδη, δημιουργείστε σήμερα ένα blog, μέσα στην ιστοσελίδα σας. Γράψτε συμβουλές και εμπειρίες που θέλετε να μοιραστείτε ή να συζητήσετε και να είστε σίγουροι ότι θα βοηθήσετε αρκετά τους επισκέπτες σας και φυσικά και την καλύτερη κατάταξη της ιστοσελίδας σας.
Pin It